ÉLETRAJZ

Bársony Péter Liszt-díjas brácsaművész a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a grazi Zeneművészeti Egyetem professzora.

2000-ben szerzett művészdiplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol Rados Ferenc, Bánfalvi Béla és Konrád György voltak a mesterei. Részt vett Kovács Dénes, Tátrai Vilmos, Kurtág György, Zsigmondy Dénes, Pinchas Zukerman és Tóth Zoltán mesterkurzusain. A párizsi Conservatoire-ban Gérard Caussé növendéke.

Rendszeresen koncertezik külföldön és belföldön. Kamarapartnerei többek között Adorján András, Baráti Kristóf, Melvin Chen, Csaba Péter, Frankl Péter, Andreas Frölich, Rivka Golani, David Grimal, Baráti Kristóf, BRivka GolaniDavid Grimal,DaDaDDDGulyás Márta, Hadady László, Alexander Hülshoff, Alina IbragimovaIttzés Gergely, Ramón Jaffé, Kelemen Barnabás, Kocsis Zoltán, Nagy Péter, Perényi Miklós, Ránki Dezső, Latica Honda-Rosenberg, Szabadi Vilmos, Onczay Csaba, Várdai István, Vigh Andrea, Wiedemann Bernadett. Számos világhírű vonósnégyessel koncertezett, többek között a Brentano, a Ying, a Miró, a Kelemen és a Kodály vonósnégyesekkel.

Rangos nemzetközi fesztiválok, mint a santanderi kamarazenei fesztivál, a Ravinia-fesztivál (Chicago), a Mostly Mozart (New York), Amadeo (Aachen), Kaposvár Kamarazenei Fesztivál, Arcus Temporum (Pannonhalma) vagy a Schubertiada (Feldkirch) résztvevője. Szólistaként számos kiváló együtteshez kapott meghívást, többek között a American Symphony Orchestra, a Concerto Budapest, a Budapesti Filharmóniai Társaság, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Erkel Ferenc Kamarazenekar, az Új Magyar Kamarazenekar vagy a Budapesti Vonósok.

A magyar kortárs zene elkötelezett híve. Évente többször mutat be vagy rendel új művet. Több zeneszerző (Beischer-Matyó Tamás, Dargay Marcell, Durkó Péter, Gyöngyösi Levente, Hollós Máté, Horváth Balázs, Tihanyi László, Tornyai Péter, Vajda Gergely) ajánlott neki darabot. Dolgozott Kurtág Györggyel, Eötvös Péterrel, Sofia Gubaidulinával, Fabiano Panisellóval és Steve Reich-el. Rendszeresen tart mesterkurzusokat, többek között  Magyarországon, Kínában, az USÁban, Németországban, Angliában.
Alapítótagja az Akadémia- és a Somogyi vonósnégyeseknek. 2000-2013 között a Concerto Budapest szólóbrácsása. Rendszeresen hívják vendégként szólamvezetőnek világhírű együttesek, mint a Budapesti Fesztiválzenekar vagy az Osaka Century Orchestra. 2012-ben Liszt Ferenc-díjjal tünteti ki a magyar állam.

Előszeretettel tűz műsorára elfeledett műveket, magyar és külföldi-, kevésbé ismert szerzők alkotásait. Cd felvételeimelyeknek javarésze világpremier lemez – a Hungaroton gondozásában jelentek meg. Legújabb lemezén Hubay Jenő összes brácsaműve hallható Gulyás Márta és az Erkel Kamarazenekar közreműködésével. 2013-ban szólistaként debütált a világ legjelentősebb koncerttermében, a New York-i Carnegie Hall Stern Auditóriumában, az American Symphony Orchestrával, vezényel Leon Botstein. A New York Times kritikusa kritikájában elismerően emelte ki Bársony Péter "elegáns játékát".

 
hibátlan pontosság…spontaneitás, sárm és a jó humor megnyerő keverékével játszott  The Strad